Kıl dönmesi tıpta pilonidal sinüs olarak adlandırılan kuyruk sokumu bölgesinde bulunan veya kalça ve sırttan dökülen kılların burada deri altında birikmesi ile kist ve iltihaplanma oluşturan bir rahatsızlıktır. Genellikle erkeklerde görülen bu rahatsızlık müdahale edilmemesi halinde ciddi ağrılara, kaşıntıya ve vücutta inflamasyon gelişmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi çoğu zaman kuyruk sokumu bölgesinde gelişirken vücudun farklı bölgelerinde de gelişim gösterebilir. Kasık bölgesi, göbek deliği ve koltuk altında da kıl dönmesi şikayetleriyle karşılaşılabilir. Kıl dönmesi erken müdahaleyle ilaç tedavileriyle kontrol altına alınabilirken iltihaplanma geliştiği durumlarda daha ciddi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.
Bu noktada cerrahi girişimler gündeme gelir. Kıl dönmesi tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri mikro sinüsektomidir. Lokal anestezi altında ve küçük bir kesi yardımı ile gerçekleştirilen ameliyat sağladığı avantajlar ile ön plana çıkar.
Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Nedir?
Mikro sinüsektomi ameliyatı, lokal anestezi altında steril ortamda gerçekleştirilen kıl dönmesi tedavisinde etkili yöntemlerden biridir. Kıl dönmesi görülen bölgede oluşturan yaklaşık 2 santim kadar küçük bir kesi yardımıyla kıl dönmesi görülen kapsüllerin çıkarılması işlemine dayanır. Gerekli doku çıkarma işleminin ardından estetik dikişler ile ameliyat bölgesi kapatılır.
Ameliyat minimum düzeyde tahribat yarattığından iyileşme süreci birçok kıl dönmesi tedavisi yöntemine göre daha kısadır. Ameliyatın genel anestezi gerektirmemesi, anestezi alamayan hastalar için de ideal bir tedavi olmasını sağlar. Minimum düzeyde tahribat ve minimal dikişler sayesinde iyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha kısadır. Yine yere bölgesinin küçük ve kapalı olması ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinin daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlar.
Mikro sinüsektomi ameliyatı yaklaşık olarak 10- 15 dakika arasında tamamlanır. Ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci çıkarılan kapsülün derinliğine bağlı olarak hastadan hastaya değişebilir. Minimal müdahaleler sonrasında 2 hafta içerisinde iyileşme görülebilirken daha derin vakalarda iyileşme süreci 6 haftaya kadar uzayabilir.
Ameliyatın alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Doku çıkarma işlemi sırasında kist ve çevresinde oluşan zarın çıkarılmasına özen gösterilmelidir. Doku temizliği sırasında ilgili bölgede kıl veya yabancı bir madde bırakılmadığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde 2 yıl içerisinde benzer şikayetler ile karşılaşılabilir.
Mikro sinüsektomi ameliyatı hakkında detaylı bilgi için Whatsapp iletişim hattımıza ulaşabilirsiniz.
Mikro Sinüsektomi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Mikro sinüsektomi yönteminin çeşitli avantajları bulunur. Bu avantajlardan ilki ameliyat süresinin oldukça kısa olmasıdır. Tüm süreç yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde tamamlanabilir. Narkoz alımı ve hastanede yatış gerektirmeyen bir ameliyattır. Hastalar ameliyat ardından hastaneden taburcu edilir. Tedavi sonrasında kişiler günlük hayatlarına kolay bir şekilde dönebilirler. Herhangi bir yatak veya ev istirahati gerekmeden kişiler iş ve sosyal hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
Ameliyat sonrasında pansuman ihtiyacı doğmaz. Kendinden emilebilir dikişler ile kesi kapatıldığından ameliyat sonrasında bir pansuman yapılması gerekmemektedir. Diğer yöntemlerin aksine iyileşme sürecinin zahmetsiz ve kısa olması mikro sinüsektomi yöntemlerin en büyük avantajlarından biridir. Ameliyat sonrasında ağrı veya acı şikayetiyle karşılaşma oranı düşüktür.
Ameliyattan sonra gelen üçüncü günden itibaren kişiler duş alabilir, denize veya havuza girebilirler. Klasik yöntemlerde dikişler alana kadar su ile temas önerilmemektedir. Bu süre 15 güne tekabül etmektedir.
Mikro sinüsektomi yönteminin uzman bir hekim tarafından uygulanması halinde kıl dönmesinin yeniden gelişme oranı oldukça düşüktür. Ameliyat geçiren hastaların yalnızca %3’ünde kıl dönmesi şikayetinin tekrarladığı gözlemlenmiştir. Yara bölgesi küçük olduğu için iyileşme süreci içerisinde yeniden bir kıl dönmesi yaşama ihtimali de azdır.
Mikro sinüsektomi ameliyatı ameliyathane şartı gerektirmediğinden daha ekonomik bir yöntemdir. Steril bir ortamda işlem gerçekleştirilmesi yeterlidir. Bu durum da sinüsektomi yönteminin tercih edilirliğini arttırır.